АГЕНЦИЯ ЗА ДЕТЕГЛЕДАЧКИ
АГЕНЦИЯ ЗА ДЕТЕГЛЕДАЧКИ
 
abccom.office@gmail.com
359 88 861 79 41
359 89 338 66 36

МАЙЧИНСТВОТО У НАС И В ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ


България остава почти сама сред останалите европейски държави, когато стане дума за грижите за работещата майка с малко дете. В повечето страни на Стария континент има добре развита система за почасова работа, както и на услуги за отглеждане на децата. Голяма част от европейките продължават да работят, докато отглеждат децата си, но рядко на пълен работен ден. За останалите пък детегледачката не е лукс.
Сега ще Ви дадем пример какво е майчинството в другите европейски страни:

В повечето държави от ЕС майките получават между 70 и 100% от заплатата си в продължение на няколко месеца. След това в много от страните е предвиден и допълнителен отпуск, но за доста по-малко пари или пък неплатен. Изключение, разбира се, са скандинавските държави, където моделът е далеч по-щедър. По средата са новите членки. В Чехия и в Словакия високо платеното майчинство е 28 седмици, в Унгария - 24 седмици, а в Полша - 16 седмици. Навсякъде по закон работодателят е длъжен да пази работното място на майката.
БЕЛГИЯ
Платеният отпуск може да започне най-рано 7 седмици преди датата на раждане, но задължително се взема поне последната седмица. След това се полага платено майчинство за 8 седмици. Ако майката не си е взела дните преди раждане, те се пазят и могат да се ползват след майчинството или при боледуване на детето например. През първите 30 дни жената получава 82% от заплатата си, а след това до края на отпуска - 60 или 75% от нея. Бащата също има право на 10 дни платен отпуск при раждането на дете.

ДАНИЯ
Платеният отпуск е 52 седмици, които се делят между майката и бащата. Отпускът за бременност е 4 седмици. След раждането майката има право на още 14 седмици платен отпуск. Отделно бащата също има 2 седмици платен отпуск за раждането на детето. След това родителите могат да си разделят още 32 седмици платен отпуск. През това време се полага обезщетение, което е 100% от заплатата, но до определена горна граница. Максимумът е 416 евро на седмица (3.203 датски крони).

ГЕРМАНИЯ
От 2007 г. германското правителство увеличава детските надбавки, тъй като това беше едно от предизборните обещания на канцлерката Ангела Меркел. По-високо платеното майчинство си остава 14 месеца, от които 6 месеца преди раждането и 8 месеца след това. Предвидено е родителят, който ще си остане вкъщи да се грижи за детето, да получава 67% от досегашния си нетен доход. Сумата е с таван от 1800 евро. Другият родител задължително трябва да ползва 2 месеца от отпуска. За жените без осигуровки обезщетението е около 200 евро на месец. След това има отпуск за възпитаване на дете, който може да се ползва от майката или от бащата. Той е до навършване на 2 г. на детето и е платен донякъде. Ако се вземе за 2 г., е 300 евро на месец, а ако се ползва само 1 г., е 450 евро на месец. Третата година е неплатена.

ГЪРЦИЯ
Осигурените жени имат право на 56 дни платено майчинство преди раждането и още 63 дни след това. Размерът на обезщетението зависи от осигуровките.

ИСПАНИЯ
Платеното майчинството е максимум 16 седмици. В този период майката получава 100% от заплатата си.

ФРАНЦИЯ
Майките имат право на платен отпуск в размер на 80% от заплатата 16 седмици - 6 преди раждането и 10 след това. При раждане на трето дете се полага отпуск от 26 седмици. 34 седмици пък се дават при раждане на близнаци. Бащите имат право на 2 седмици платен отпуск. След изтичане на 4-те месеца майчинство, което се плаща според заплатата, може да се вземе т.нар. "отпуск по родителство". То е до навършване на 3 г. на детето и се получават по 500 евро месечно.

ИРЛАНДИЯ
Платеното майчинство е 22 седмици, полагат се и още 12 неплатени седмици. 4 от платените седмици трябва да се вземат преди раждането, а останалите след това. Обезщетението е 80% от средната седмична заплата през съответната година, но не по-малко от 182.60 евро на седмица и не повече от 265.60 евро.

ИСЛАНДИЯ
Майката и бащата имат всеки по 3 месеца отпуск, като жената може да започне своя месец преди раждането. Родителите могат да разделят полагащото им се време, да го ползват по едно и също време или да го прехвърлят на единия. Отпускът трябва да се ползва до навършване на 18 месеца на детето. През този период родителите получават 80% от средната заплата, сметната на базата на последните 12 месеца.

ИТАЛИЯ
Италианките имат право общо на 11 месеца отпуск, като 1 или 2 от тях са преди раждането. Само за първите 5 от майчинството обаче жените получават 80% от заплатата си. След това майката има право на още 6 месеца, но за тях получава само 30% от възнаграждението си. Този отпуск може да бъде прехвърлен на бащата.

ЛИХТЕНЩАЙН
Платеното майчинство е 20 седмици, от които поне 16 седмици трябва да са след раждането. През целия период се плаща 80% от заплатата.

ЛЮКСЕМБУРГ
Майката получава 100% от заплатата си 8 седмици преди раждането и 8 седмици след това. В случай на преждевременно раждане са дават допълнително 4 седмици.

ХОЛАНДИЯ
Платеният отпуск по майчинство е 16 седмици. Плаща се като болничен, който е 100% от дневната заплата. Задължително е преди раждането да се ползват 4 или 6 седмици. Майките и бащите имат право на още 13 седмици, но неплатен отпуск. Той се ползва до 8-ата годишнина на детето. Докато детето навърши 2 г., майката може да работи на половин работен ден.

НОРВЕГИЯ
И двамата родители имат право на платен отпуск за отглеждане на дете. Обезщетението е същото като за болест - 100% от заплатата. Максималният платен период е 42 седмици (тогава се получава пълното обезщетение) или 52 седмици, но сумата е 80% от обезщетението. 4 седмици се ползват от бащата, без право на прехвърляне. До 2-годишнината на детето родителският отпуск може да бъде разпределен в различни комбинации - например за почасова работа. Родителите имат право и на още 1 г. неплатен отпуск.

АВСТРИЯ
Платеното майчинство там е 8 седмици преди и 8 след раждането. През този период се плаща пълната заплата, която се изчислява според дохода от последните 3 месеца. След това до навършване на 2.5 години на детето се плаща по 435 евро на месец.

ПОРТУГАЛИЯ
Отпускът по майчинство е 120 дни. В случай че се родят близнаци, се дават допълнително по 30 дни за дете. Обезщетението за майчинство е 100% от заплатата, но за отпуска преди раждането се плаща 65%.

ФИНЛАНДИЯ
Бременните, които работят при вредни условия, имат право на допълнителен платен отпуск 105 дни (без неделите) преди раждането. Задължително е 30-50 дни да се вземат преди раждането. В този период бащата може да получи максимум 18 дни платен отпуск. След раждането майката или бащата могат да ползват 158 дни (без неделите) платен отпуск. Получават 70% от заплатата.

ШВЕЦИЯ
Платеният отпуск за бременност е максимум 50 дни. След раждането родителите имат право общо на 480 дни платен отпуск. 390 дни от тях се плащат като болничен, който е 80% от доходите. През оставащите 90 дни се плаща еднаква сума за всички, която е по-ниска. Родителският отпуск може да се дели между двамата родители поравно или да се вземе само от единия. Всеки от родителите обаче е задължен да ползва поне 60 дни отпуск. Бащите пък ползват отделно 10-дневен платен отпуск при раждането на детето. Дните от платеното майчинство могат да се вземат като цял ден, половин, четвърт или 1/8 ден - докато детето навърши 8 г.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
Жените имат право на 6 месеца платено майчинство. 6 седмици от отпуска майката получава 90% от седмичния си доход. Останалите 20 седмици всички майки получават по 106 паунда седмично. Жената може да излезе в отпуск най-рано 11 седмици преди раждането. Още 6 месеца допълнителен отпуск има за жените, които са били при един и същ работодател през последните 40 седмици преди раждането. Той обаче е неплатен, освен ако в договора изрично не е записано друго.

Източник: www.az-jenata.bg

Източник: www.az-jenata.bg